Blogger Layouts

Sabtu, 21 April 2012

resepi puding..try ah....

salammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm fanzzzzzzzzzzzzz arini uncle pet nk update resepi yg paling hebat penah uncle pet bikin lor......terbaekkkkkkkkkkkkkkkkkk...len kali next resepi tuk another puding okies.....but for thiz tyme uncle pet nk kasi name puding ni....pudding custard berkuah seindah amanda....wahhhhhhhh name pudding x tahan ni...kalo join masterchef malaysia kompen peserta laen gigit jari.....

bahan A(for custard)....

tepung custard sebungkus.....
air dlm i jag ah...atau 2 setengah liter(2500ml)

bahan B(for de kuah)

susu cair 3 tin...ikot ah jename mender pun....
air 3 tin gok ikot sukatan tin susu cair...
gule....ikot manis yg korunk nak ah....
daun pandan 2 helai di racik kasar....
kuning telor 2 or 3 biji...kuning jer...yg putih simpan leh buat merange(krim for cake)
esen vanila 1 sudu kecik...
pewarna kuning telor ujung sudu jer...

bahan C(for garnishing/hiasan)

pisang lemak manis(goreng dulu gune minyak n sedikit majerin)
laici ke,,longan ker,..terpulang...
mix coactail..
kismis,,
kurma,,
strawberry.......

care buat......

campur bahan A dlm periuk yg sederhane besor....gaul sebati smpi tepung custard tuh hancur dlm bancuhan air....air akan jdik kuning sebab tepung custard tuh mmg putih tp bile kene air dia akan jdik kuning....bancuhan akan jdik cair.....pastu masak atas api sederhana besar...pastikan jgn tinggalkan dapur kene kacau smpi masak....cam ner nak tau da masak....bancuhan yg cair tuh akan melikat dan akan kelitahan jernih....gune sudu or senduk amik sikit then try tuang ke bawah kalo bancuhan tuh turun x putus kompen da masak....
bile da masak tuang dlm talam or bekas yg comel ikot suker r korunk ah..sbb korunk yg nk makan pun.....biarkan sejok...kejap je sbb custard tdik akan membbeku......then ketepikan pokos tuk buat kuah plok.....

gune periuk yg same masak kustard tdik...masokkn semua bahan kedalam tuh....tp api jgn bukak agik...kacau rate gune pemukul or senduk sbb nk sebatikan kuning telor....bile dah hancur n x de ketulan kuning telor baru bukak api then kaco smpi mendidih smpi naek bau pandan n vanile.....kenape gune telor kuning tdik..sbb nk pekat kuah..then knp gak gune periuk yg masak kustard tdik..masih tujuan yg same...tuk pekatkan kuah.....mase panas kuah mcm cair je..tp bile korunk masokkn dlm peti then da sejok mmg akan pekat...terbaekkkkkkkkkkkkkkkkkkk......

bile kuah dah siap.....korunk cumpur je semua bahan C dlm kuah tdik......hurmmmmmmmmmmmm kompen da bleh makan...nk plak tyme panas makan....perghhhhhhhhhhhhh bermangkok ah tambah........

P/S:-make sure pisang tuh korunk tos dulu minyak dia..kalo rajin lap ah gune tisu ke ape..buang minyak dulu...

ok fanzzzzzzzzzzzzzzzz per lagik...slmt mencube olllzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

~~~~xoxoxoxoxo..wit a lot of love~~~~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan